در اصول طب سنتی همانند طب پزشکی مصرف خودسرانهٔ داروهای گیاهی نیز همانند مصرف خودسرانهٔ داروهای شیمیایی میتواند سبب ایجاد عوارضی در عملکرد بدن شود. علیرغم ادعای برخی از متخصصان در بیخطر و بدون عارضه بودن درمانهای مربوط به طب سنتی، این روشهای درمانی نیز مضراتی دارند. به غیر از معدودی از گیاهان دارویی چون خاکشیر و گل بابونه و… سایر گیاهان میتوانند در صورت استفادهٔ طولانی مدت باعث بروز مشکلات جانبی شوند. برخی از این گیاهان در صورت استفادهٔ بیش از حد نیاز میتوانند سبب مسمومیت، ازکار افتادگی سلولهای اعضای بدن، آسیب کلیه و کبد و حتی منجر به مرگ شوند.
داروهای گیاهی، شیمیایی و صنعتی تولیدی در بازار پس از قرار گرفتن در معرض آزمایشات مختلف عرضه میشوند و از ایمنی آن و عوارض آن اطلاعات کاملی حاصل شده و با فروش آن در اختیار بیمار قرار میگیرد. حال آنکه در روشهای جایگزین در طب سنتی این مراحل طی نشده و دارو مستقیماً روی بیمار تست میشود و معمولاً هشدارهای لازم در رابطه با عوارض در اختیار فرد قرار نمیگیرد.
داروهای گیاهی باید تحت نظر دکتر طب سنتی بر اساس طبع افراد تجویز شده و در دوز تجویزی و نه بیشتر از آن مصرف شوند.
از سمت دیگر برخی داروهای صنعتی گرفته شده و تلخیص شده از گیاهان دارویی میتوانند مضراتی داشته باشند که مصرف مستقیم گیاهان دارویی آن عوارض را نداشته باشد. به عنوان مثال مصرف آسپرین که از پوست بید سفید گرفته میشود میتواند در افراد حساس موجب خونریزی گوارشی شود. حال آنکه مصرف دمکردهٔ پوست بید سفید میتواند علاوه بر اثرگذاری بر تسکین درد عوارض ناشی از آسپرین را نداشته باشد.
همچنین از آنجایی که تاثیرگذاری داروهای گیاهی در طب سنتی معمولاً روال کندتری نسبت به داروهای شیمیایی دارند، استفادهٔ همزمان از داروهای شیمیایی جهت تسریع درمان و ایجاد تداخل میان آنها نهتنها باعث تسریع روند درمان نخواهد شد که با دستکاری روند درمان میتواند سبب ایجاد عوارض جدی در فرد شود.
علاوه بر این به علت عدم ماندگاری دائم خواص درمانی گیاهان، مخصوصاً گیاهانی که به صورت پودر عرضه میشوند بسیاری از مواد موجود در عطاریها و داروخانههای گیاهی در معرض هوا اکسید شده و میتوانند فاقد هرگونه تاثیر درمانی باشند.
منبع:
نقدی بر پزشکی جایگزین
Herbal medicines can have dangerous side effects, research reveals