مدیریت بازاریابی
مدیریت بازاریابی این سمت برای افراد علاقهمند به ارتباط با مشتریان و شناخت خواستهها و رفتار آنان مناسب است. مدیر بازاریابی و فروش باید به ترویج محصولات و خدمات کارفرما و آشنایی مشتریان با این محصولات و خدمات بپردازد. این افراد باید به راههای خلاقانهای برای برقراری ارتباط با مشتریان از طریق رسانههای جمعی و شبکههای اجتماعی و… دست پیدا کنند. برای موفقیت در این سمت فرد باید بتواند بهترین راه ترویج و توزیع خدمات و محصولات را یافته و به هدایت فروش و عرضه سازمان کمک کند. برای دستیابی به سمت مدیریت بازاریابی و فروش باید در ابتدا در زمینهٔ کارشناسی فروش فعالیت کرد.قابل تذکر اینکه شغل بازاریابی با فروشندگی و واحد فروش یکسان نبوده و با ویزیتوری نیز تفاوتهای اساسی دارد. ویزیتور فردیست که با مراجعهٔ حضوری و تماسهای تلفنی به معرفی محصول و خدمات میپردازد حال آنکه تیم بازاریابی به بررسی و جمع آوری اطلاعات بازار از طرق مختلف میپردازد و بر مبنای تحلیلهای بهدست آورده اقدام به طراحی سیاستهای تبلیغاتی، طراحی محصول، نحوه توزیع مینماید و مدیرعامل را در این راه یاری مینماید. وظایف مدیر بازاریابی در مجموع به شناخت بازارهای هدف و دستیابی بهترین راهها، تدوین استراتژی بازاریابی، برنامهریزی و مدیریت بودجه، نظرات بر تهیه وبسایت، بروشورها، پوسترها، شرکت کردن در نمایشگاههای مرتبط و کنفرانسها و جلسات واحد فروش و تیم بازاریابی، کنترل و نظارت بر اثربخشی استراتژیها و مدیریت کلی تیم بازاریابی محدود میشود.
بازاریابی اینترنتی/بازاریابی آنلاین (Online Marketing)
بازاریابی اینترنتی یکی از راهکارهای بازاریابی توسعه یافته در سالهای اخیر است که به دلیل ارزانی، ماندگاری زیاد و فراگیر بودن آن همزمان با رشد ابزارهای اطلاع رسانی جایگاه ویژه پیدا کرده است. قابلیت ارائه شبانهروزی تبلیغات، بی وقفه بودن آن و قابلیت ایجاد تغییرات به صورت بهروز باعث شده این نوع تبلیغات به خصوص زمانی که شرکتها از لحاظ منابع مالی با مشکلات مواجه هستند از اهمیت بالایی برخوردار شود. بازاریابی اینترنتی شامل زیرمجموعههایی چون بازاریابی شبکههای اجتماعی (Social Marketing) ، بازاریابی پیامکی (Email Marketing)، بازاریابی وبلاگی (Blog Marketing) و… می شود. همچنین مواردی چون بهینهسازی موتورهای جستوجو (SEO) نیز میتواند از جمله خدمات و وظایف بازاریاب اینترنتی باشد.
مدیریت فروش
مسئولیت مدیر فروش بنابر اندازه سازمان گوناگون و متفاوت است. البته بیشتر آنها به مدیریت نحوه توزیع محصولات و خدمات و تعیین اهداف فروش میپردازند. مدیر فروش باید با توزیعکنندگان و واسطههای فروش در ارتباط بوده و با ارائه راهکارهایی به بهبود عملکرد نمایندگان فروش کمک نماید. عمدهٔ مدیران فروش در ارتباطی نزدیک با مدیران سایر بخشهای سازمان به سر میبرند. مثلاً ارتباط تنگاتنگی میان تیم فروش و تیم بازاریابی وجود دارد. وظایف مدیریت فروش به طورکلی شامل موارد زیر میشود:
• کنترل و نظارت عملکرد سایر مدیران فروش
• رفع و رجوع مشکلات مشتری در رابطه با فروش و خدمات پس از آن
• آمادهسازی و تهیه بودجه فروش
• تایید هزینههای واحد فروش
• نظارت بر خواستههای مشتری برای تعیین تمرکز فعالیت های فروش
• تحلیل آمارهای فروش و گزارش به مدیرعامل و هیأت مدیره
• طرح ریزی فروش و تعیین سودآوری محصولات و خدمات
• تعیین نرخ و قیمتگذاری
• برنامهریزی برنامههای آموزشی کارکنان فروش
مدیریت توسعه محصول/خدمت مدیر محصول وظایف گوناگونی داشته که در سازمانهای متفاوت متنوع است. مدیر محصول بیشتر وظیفه نظارت بر محصول از سطح مدیریت اجرایی تا تیمهای توسعه و پیادهسازی را بر عهده دارد. از وظایف یک مدیر محصول تحقیق، گزینش و بررسی فرآيند توسعهٔ محصول در سازمان است. این فرد باید مواردی چون رقبا، دف از تولید و ارائه محصول/خدمت و … را در نظر داشته باشد. مدیر محصول گاه نیز مدیر اجرایی نیز خوانده میشود. به عنوان مثال در صنعت خدمات مالی همچون بانکداری و بیمه . امثال اینها، مدیر محصول وظیفهٔ مدیریت محصول، بررسی سود و زیان و تعیین راهبرد توسعهٔ کسب و کار را بر عهده دارد.
منبع:
گرایش بازاریابی
مدیریت بازاریابی
ثبت نام دوره مدیریت بازاریابی